Ikea heeft hun "geheim" recept van de befaamde vleesballetjes vrijgegeven. Wij hebben deze voor jullie omgezet in Thermomix. Ze smaken zelf nog lekkerder dan bij Ikea. Voordeel van dit in de Thermomix te maken is dat de saus op 10 minuten klaar is, zonde roux te maken en met minder bloem door de krachtigheid van de Thermomix.
Ingrediënten
Voor de balletjes
750 gr rund-varkensgehakt
1 ui
1 teentje knoflook
100 gr (ongeveer 3-4) sneedjes brood
1 ei
40 gr melk
peper
kruidenzout
klontje boter om de balletjes te bakken
Voor de saus
40 gr boter
20 gr bloem
10 gr groentenbouillonpasta of blokje
15 gr runderbouillon of blokje
150 gr room
10 gr sojasaus
1 theelepel mosterd
Nog veenbessencompot
Instructies
- Voeg voor de balletjes eerst de 100 gr sneetjes brood in de mengbeker toe 15 sec/snelheid 10, haal uit zet opzij
- Zonder mengbeker te reinigen, voeg teentje knoflook toe 3 sec/snelheid 8
- Schraap naar beneden, voeg geschilde ui toe 5 sec/snelheid 5, schraap naar beneden
- Voeg opnieuw het brood toe aan de mengbeker samen met 750 gr rund-varkensgehakt, 1 ei, 40 gr melk, peper, kruidenzout 1 minuut/deegfunctie
- Maak kleine balletjes zet ze voor min 2 u koud
- Bak de balletjes in een pan met beetje boter ( op gematigd vuur), verwarm de oven voor op 180 graden
- Als de balletjes beetje bruin gebakken zijn, voeg ze toe aan een ovenschotel en zet ze gedurende 30 min in oven
- Maak ondertussen de saus voeg hiervoor achtereenvolgens 300 gr water, 40 gr boter, 10 gr groentebouillonpasta of blokje, 15 g runderbouillon of blokje, 20 gr bloem, 150 gr room 10 min /90 graden/snelheid 4
- Voeg vervolgens nog 10 gr sojasaus, 1 theelepel mosterd toe meng nog eens even 5 seconden/snelheid 5
- Serveer de balletjes met de saus erop, naast de veenbessencompot en de gekende frietjes. Smaklig måltid!